сряда, 12 декември 2018 г.

Château Peychotte - продължение

И така, благодарение на ефикасността на френските държавни служители, вече разполагам с нова информация за дворецът Пешот, и по-точно със статията на E. Perreau публикувана в Bulletin et Mémoire de la Société archéologique de Bordeaux, брой 65, от крайът на 60-те години на XX в.

Статията е изключително подробна относно всички собстеници на дворецът, от банкерът Samuel Charles Peixotto, който го построява, до строителната компания, която го купува в средата на XX в., за да построи жилищни кооперации в паркът. Има интересна информация и за архитектът, Jean-Baptiste Dufart, който като цѣло е работил в районът на Бордо. Що се отнася до самийът дворец, научих повече за вѫтрешната украса, за разпределението и предназначението на стаите, от части и за използваните материали. Изумително е колко голѣмо проучване е провел авторът, E. Perreau, в най-различни архиви, как е събрал разхвърляните тук и там бележки за дворецът из различни книги посветени на архитектурата. Възхищавам се на този труд!

Откъм илюстрации, както може да се очаква за публикация от това време, материалът е беден количествено, но пък стойностен. Особено ценни сѫ чертежите, които посочват предназначението на всѣка стая.

Чертежи на приземнийът и на първийът етаж на дворецът Пешот, според статията на E. Perreau.
Както вече знаех, на приземнийът етаж, влѣво от главнийът салон, се е намирала трапезарията, а до неѭ, логично, кухнята. Интересно е, че във фоайето е имало общо седем врати, а не шест, както изглежда на чертежът: една водеща към главнийът салон, една към кѫсийът коридор, по който се стига до трапезарията, една към стълбището, водещо на етажът и към тавана, една към кухнята, една към нещо като гардеробна, една към друга стая и втора врата на стената към кухнята, но зад която има стена. Тази врата е била поставена единствено за симетрия. Лошото е, че по този начин, поне според мен, фоайето се претрупва от врати. Съвсем спокойно бихме могли да си представим, че към стълбището врата нѣма, че самото стълбище се вижда от фоайето; по сѫщийът начин и за коридорът водещ към трапезарията. Гардеробното помещение би могло да се превърне в сервизно помещение за стаята в горнийът десен ѫгъл на чертежът (тоалетна, например), а фалшивата врата просто да изчезне.

На първийът етаж имаме зала за билярд над фоайето, спални, библиотека. Ако искаме да модернизираме сградата, можем спокойно да сместим пет спални, ако ширината на билярдната зала се скѫси, за да се оформи коридор, който води от стълбището към западните стаи. Библиотеката, заедно с малкото коридорче, което води към неѭ, би се превърнѫла в стая с формата на буквата Г. По подобен начин, могѫт да се слеѭт и двете стаи, които се намират на долнийът етаж и да се получи друго Г-образно помещение, в което се влиза директно от главнийът салон (но не и от стаята в североизточнийът ѫгъл).

Няма коментари:

Публикуване на коментар