събота, 26 януари 2019 г.

Извънградски вили в районът на Бордо

Статията "Смърт и възкресение на Квадратната кѫща в Арлак" ("Mort et résurrection de la Maison Carrée d'Arlac"), за която вече писах, е част от една прекрасна книга, озаглавена "Извънградски вили в районът на Бордо" (Maisons de campagne en Bordelais), публикация на CERCAM (Centre d'Etude et de Recherche sur le Classicisme dans l'Art Moderne -- Център за изучаване и проучване на класицизмът в съвременното изкуство) към университетът Бордо III. Порѫчах книгата на старо през Amazon и само за петнадесетина евро се сдобих с чудесно издание, посветено на архитектурата, която най-живо ме вълнува в моментът.

Всичко е казано много добре още в предговорът: "Целта не е да съперничим на луксозните издания от светски или рекламен тип, които любителите на книги-вещи оставят по холските масички.", стр. 9 ("Le but n'est pas de rivaliser avec les somptueuses publications à caractère mondain ou publicitaire que les amateurs épris de livres-objets laissent traîner sur les tables de salon." p. 9). Книгата е издържана в академичен стил, без да бѫде отблъскаваща за любительт, който съм аз. Илюстрациите сѫ обилни, без да изяждат мѣстото на текстът, който е повече от съдържателен.

Книгата се състои от нѣколко части. Първата е посветена на обзор на районът на Бордо в неговото многообразие. Разгледано е в подробности землището на Градинян (Gradignan). Втората част се занимава с устройството на парковете на дворците и вилите, отделено е внимание и на сервизните сгради.

Третата част, най-интересната за мене, е посветена на архитектурата на вилите. Разгледани сѫ поотделно пет различни здания: Labottière (сега Institut culturel Bernard Magrez в Бордо), La Jalle (кѫща сега в Бордо, в недобро състояние, по всичко личи), Chênevert (в Mérignac; сега има вино, което се произвежда на земите на тази вила, самата вила присѫства на етикетът), Castel d'Andorte и Peyronnet.

Вилата Chênevert присѫства на етикетът на виното, което се произвежда в неѭ.
Следва част посветена на интериорите на домовете. Книгата завършва с преглед на нѣколко трансформации на класически сгради. Именно в тази част се намира статията за дворецът Пешот, който стои и на корицата на книгата. Следват библиография и разнообразни азбучни показалци.
"Извънградски вили в районът на Бордо", издадена през 1994 от CERCAM.

Няма коментари:

Публикуване на коментар